Kekrinpäivän seminaarissa julkaistiin kirjoja ja jaettiin kekrinpäivän palkinnot

Kalevalaseuran perinteinen kekrinpäivän seminaari järjestettiin tällä kertaa yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa ja etätilaisuutena, niin kuin tänä pandemiavuonna on ollut tapana.

Tilaisuudessa julkistettiin kaksi uutta kirjaa: Aleksis Kiven Canzion kriittinen editio (toim. Juhani Niemi, Sakari Katajamäki, Ossi Kokko, Petri Lauerma, Jyrki Nummi ja Pentti Paavolainen) ja Kalevalaseuran vuosikirja nro 99, Tuolla puolen, siellä jossakin. Käsityksiä kuvitelluista maailmoista (toim. Ulla Piela ja Petja Kauppi).

Seminaarissa puhuivat dos. Kaarina Koski, ”Luontoteema suomalaisissa kuolemanjälkeisen mielikuvissa”; dos. Tiina Mahlamäki, ”Laura Lindstedtin Oneironin kuviteltu tuonpuoleisuus”; prof. emer. Juhani Niemi, ”Aleksis Kiven Canzio − shakespearelainen intohimodraama?” ja dos. Mikko Lahtinen, Aleksis Kivi vanhan ja uuden taitekohdassa”.

Seminaarissa puhuivat Mikko Lahtinen, Ulla Piela, Kaarina Koski, Tiina Mahlamäki ja Juhani Niemi.

Kekrinpäivän palkitut

Kalevalaseura jakaa vuosittain Kekrinpäivän tunnustuspalkinnot suomalaisen kulttuurin ja kulttuuriperinnön parissa ansioituneille henkilöille. Palkintokategorioita on kolme: nuoret tutkijat ja taiteilijat (3000 €), varttuneet tutkijat ja taiteilijat (1000 €) sekä perinteentaitajat ja -tallentajat (1000 €). Palkintoon kuuluvat myös  taiteilija Leena Lehdon tekemät Kalevala-aiheiset, uniikit keraamiset taide-esineet sarjasta “Tulesta tulleet”. Tänä vuonna palkinto myönnettiin seuraaville suomalaisen kulttuurin ja kulttuuriperinnön parissa ansioituneille henkilöille:

Nuoren taiteilijan palkinnon sai Amanda Kauranne.

Arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä tieteen tai taiteen parissa palkittiin professori Pertti Anttonen.

Ansioistaan perinteentaitajina ja -tallentajina saivat palkinnon FT, dosentti Anneli Mäkelä-Alitalo, luontovalvoja Reino Juutinen sekä kirjastonhoitaja Hanna Taimio.

Palkintoperusteluihin

Kekrinpäivän palkituista paikanpäälle pääsivät Amanda Kauranne, Pertti Anttonen ja Anneli Mäkelä-Alitalo.