Mistä Outoja tapauksia -paneelissa puhuttiin?

Tieteiden yön verkkotapahtumana 14.1.2021 järjestettyä ”Outoja tapauksia” -paneelikeskustelua seurasi live-lähetyksenä noin 180 henkilöä – melkein puolet enemmän kuin SKS:n juhlasaliin olisi mahtunut täyteen pakattuna.

Keskustelun voi katsoa myös jälkilähetyksenä osoitteessa https://www.youtube.com/watch?v=dIR52uHnVj0 .

Outoja tapauksia -paneelin teemat

Tilaisuuden avasivat SKS:n viestintäjohtaja Sirkka-Liisa Mettomäki ja Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Niina Hämäläinen.

Johdantoesitelmän ”Outoja asioita, aikamme vankeja” piti Turun yliopiston oikeustieteen professori Johanna Niemi, joka pohti mm. Kalevalan Kullervoa historiallisen orjuuden ja ihmisoikeuksien kehyksessä.

Ensimmäinen keskustelu käsitteli taidetta ja sen tehtävää. Yksi viimeaikaisista suurista kohuista on käsitellyt yliopistoja ja valta-asemia. Mitä Teatterikorkeakoulussa tapahtui? Miten kulttuuripolitiikka näkyi 1800-luvulla?

Toinen keskustelu jatkoi taiteesta: #metoo-kampanja Kalevalan ja suomalaisuuden kontekstissa.

Kolmas keskustelu käsitteli taidetta ja rahaa, taiteen ja tieteen palkintoja ja apurahoja. Kuka päättää, mikä on tukemisen arvoista?

Neljäs keskustelu: #kaikkienkalevala, jokaisella on mielipide, mutta tunnetaanko Kalevalaa enää?

Viides keskustelu: omistaako jokin taho Kalevalan? Onko sopivaa käyttää sitä kaupallisesti? Saako koruliike brändätä Kalevalan?