Haluaisitteko järjestää Kalevalan päivän tapahtuman tai löytää Kalevalaa käsitteleviä aineistoja opetuksen tueksi? Kokosimme linkkipaketin.
Avoin Kalevala: http://kalevala.finlit.fi/
Avoin Kalevala avaa nykylukijalle eepoksen uudella tavalla. Se kertoo, millaiseen maailmaan eepos syntyi, mikä on sen suhde kansanrunoihin, miten ymmärtää Kalevalan kieltä.
Kalevalaseuran tietopaketti Kalevalasta: https://kalevalaseura.fi/kalevalasta/
Lyhyesti Kalevalasta, Kalevalan luomisprosessista ja Lönnrotin viidestä eri Kalevala-versioista. Linkitetty laajempiin artikkeleihin Kalevalan kulttuurihistoria -sivustolla.
Om Kalevala: https://kalevalaseura.fi/sv/om-kalevala/
Elias Lönnrots (1802–1884) Kalevala är Finlands nationalepos. Det är ett betydande verk i den finskspråkiga litteraturen och en av världslitteraturens stora diktverk.
Kalevala Guide: https://kalevalaseura.fi/en/about-kalevala/
Abridged version of the book Kalevala Guide (Irma-Riitta Järvinen 2017) covers following themes:
- The Kalevala: Introduction
- What happens in the Kalevala?
- Who’s Who in the Kalevala
- Themes and worldview
- Elias Lönnrot’s Kalevala Process
- The Singers
Matkalla Kalevalaan: https://matkallakalevalaan.finlit.fi/
Matkalla Kalevalaan sisältää runsaasti eritasoisille oppijoille suunnattuja oppimistehtäviä, jotka perustuvat ajantasaisiin opetussuunnitelmiin – mutta se on hyvä tietolähde kenelle tahansa Kalevalasta ja Lönnrotista kiinnostuneelle.
Siinä esitellään viimeisimpiä tutkimustuloksia hyödyntäen
- Kalevalan kokoajan Elias Lönnrotin elämää ja työtapoja
- periaatteita, joilla kansalliseepoksemme koottiin, mitä otettiin mukaan, mitä jätettiin pois ja kenelle se suunnattiin
- miten nouseva kansallisuusaate ja eurooppalaiset virtaukset vaikuttivat Kalevalaan
- miten Kalevala näkyy tämän päivän keskusteluissa ja ympärillämme ylipäätään
RyhmäRenki, Kalevalan päivä: https://ryhmarenki.fi/kalevalan-paiva/
Suuri määrä erilaisia ryhmätoimintaan suunnattuja tehtäviä värityskuvista sanaristikoihin, linkkejä videoihin ja ohjelmiin!
Kalevalan kankahilla-peli: https://kalevalaseura.fi/kalevalankankahilla/
Tunnetko Väinämöisen, Ainon tai Seppo Ilmarisen? Entä hiiden, kyyn, otson tai Iku-Turson? Pian tunnet heidät ja joukon muita Kalevalan sankareita.
Högt bland Kalevalas moar: https://kalevalaseura.fi/kalevalankankahilla/sv/index.php
Känner du till Väinämöinen, Aino eller Seppo Ilmarinen? Hur är det med Hiisi, huggormen, björnen eller Iku-Turso? Snart är du bekant med dem och ett helt gäng andra hjältar i Kalevala.
Kalevala radadel: https://kalevalaseura.fi/kalevalankankahilla/et/index.php
Kas sa tead Väinämöist, Ainot või sepp Ilmarist? Aga hiidu, rästikut, metsaotti või Igi-Tursot? Varsti oled tuttav nende ja paljude teiste ”Kalevala” tegelastega.
Kalevalan kankahilla: -käyttöliittymä näkövammaisille: https://kalevalaseura.fi/kalevalankankahilla/nv/index.php
Kalevalan kulttuurihistoria: https://kaku.kalevalaseura.fi/
Syventäviä artikkeleita Kalevalan synnystä, kulttuurihistoriallisesta kontekstista, poliittisesta historiasta ja käytöstä eri taiteiden aloilla.
Kalevala maailmalla: https://kalevalamaailmalla.kalevalaseura.fi/
Kattava luettelo Kalevalan käännöksistä eri kielille, ja artikkeleita Kalevalan käännöksistä ja kääntäjistä 32 eri kielen osalta.
Taiteilijoiden Kalevala: https://taika.kalevalaseura.fi/
Miten taiteilijat eri maissa tulkitsevat Kalevalan myyttistä maailmaa? Verkkosivuille on dokumentoitu kaikki vuosina 2008–2018 toteutetut Taiteilijoiden Kalevala -hankkeet. Sivustosta avautuu ainulaatuinen näkymä uusiin suomalaisiin ja kansainvälisiin Kalevala-tulkintoihin, jotka ovat olennainen osa Kalevalan kulttuurihistoriaa. Mukana olivat Benin, Espanja, Italia, Japani, Saksa, Suomi, Venäjä, Vietnam.
YouTube-soittolista Kalevala-aiheisia videoita
Pieni kopaisu YouTubeen ladatuista Kalevala-aiheisista esityksistä, tulkinnoista ja pohdinnoista monissa tyylilajeissa ja useammilla kielillä.