Veli Granö ja Ylioppilaskunnan Laulajat palkittiin Kalevalan päivänä

Kalevalan päivää 2021 vietettiin poikkeusoloissa. Lönnrotin patsaan perinteinen seppelöinti tapahtui neljän kalevalaseuralaisen voimin ja palkintotilaisuus oli sekin pienimuotoinen, mutta lämmin. Nämä tilaisuudet ja muuta Kalevalan päivään liittyvää ovat nähtävissä YouTube-kanavallamme https://www.youtube.com/playlist?list=PLOgHfvLid9hPquQPYWIHawBX2geWSJbmr


 

 

Seppeleenlasku Lönnrotin patsaalle

 

 

Akseli Gallen-Kallelan palkinto Veli Granölle

Veijo Rönkkönen: Joogatarha, Parikkala. Kuva: Veli Granö.

Kalevalaseura palkitsee Veli Granön Akseli Gallen-Kallelan tunnustuspalkinnolla. Taiteilija, valokuvaaja ja elokuvantekijä Granö on tienraivaajana uskaltanut lähteä tutkimaan marginaaliin sujahtanutta kansaa ja sen luovuutta tilanteessa, jossa talonpoikainen kansantaide oli jo kuolleeksi julistettu, kasinovuodet kiihkeimmillään ja viihdeteollisuudesta tulossa enemmistön suosimaa kulttuuria. Taiteellisen keruutyön ja kohdettaan arvostavien valintojen kautta Granö on kytkenyt suomalaiset omaperäisellä tavalla outsider-taiteen kansainväliseen kenttään. Samalla hän liittyy suomalaisuuden kuvaamisen pitkään ja merkittävään jatkumoon.

Lue palkintoperusteet kokonaisuudessaan

Katso ja kuuntele Pekka Hakamiehen ja Veli Granön puheenvuorot

 

 

Kalevalaseuran erikoispalkinto Ylioppilaskunnan Laulajille

Ylioppilaskunnan Laulajat Pohjois-Karjala-videolla.

Kalevalaseura palkitsee erityispalkinnolla Ylioppilaskunnan Laulajat Leevi and the Leavingsin ”Pohjois-Karjalan” uudesta sovituksesta ja siihen liittyvästä videosta. Teos kommentoi ja jatkaa suomalaisuuden ja suomalaisen mielenmaiseman kuvittamisen ja sanoittamisen perinteitä. YL on koko pitkän toimintansa ajan ollut suomalaisen kuoromusiikin uudistaja. Se on tilannut valtavasti teoksia, ja tuoreella Pohjois-Karjala-videolla kuoro jatkaa luovalla tiellään. Video leikittelee niin musiikillisesti kuin kuvallisesti maaseudun ja maskuliinisuuden kuvastoilla, peittelemättä yksilöiden rosoisuutta.

Lue palkintoperusteet kokonaisuudessaan

Katso ja kuuntele Pekka Hakamiehen puheenvuoro