Iivana Brelo ja Matjoi Plattonen. Kollaasi Kalevalaseura.

Mykkäelokuvan uusi ääniraita – duo Pajolaine ja Häiden vietto Karjalan runomailla

Vuonna 1921 sai ensiesityksensä elokuva Häiden vietto Karjalan runomailla. Se oli Kalevalaseuran työryhmän suunnittelema, ohjaama ja Suojärvellä, suojärveläisten kanssa kuvaama rekonstruktio savokarjalaisista hääperinteistä. Silloisesta perspektiivistä kyseessä oli kansatieteellinen häviämässä olevien hääperinteiden tallennus- ja kuvitusprojekti, nykynäkökulmasta kiinnostavuus on itse elokuvahankkeessa ja 1900-luvun alun aatemaailmassa. Elokuvan musiikin sävelsi Armas Launis.

Nyt, sata vuotta myöhemmin, mykkäelokuva herää uudelleen henkiin duo Pajolaisen eli Emmi Kuittisen ja Minsku Tammelan käsittelyssä. He ovat pohtineet, millainen elokuvan ääniraita olisi ollut, jos 1900-luvun tekniikka olisi mahdollistanut sen.

Pajolaine on tehnyt taustatyönä matkan häärituaaleihin ja arkistojen aarteisiin, ja esittää oman tulkintansa elokuvan ääniraidasta. Siinä nousevat päärooliin elokuvassa muun muassa morsiamen itkettäjänä esiintyvä, aikanaan kuuluisana itkuvirsien taitajana tunnettu Matjoi Plattonen Suistamon Loimolasta ja suojärveläinen kanteleen soittaja Iivana Brelo.

Kekritapahtumassa 29.10.2021 kuullaan ja nähdään pieni maistiainen tulevasta, keväällä 2022 julkaistavasta Häiden vietto Karjalan runomailla -elokuvan uudesta musiikista. Uudessa versiossa musisoivat Kuittisen ja Tammelan lisäksi myös laulaja-puhallinsoittaja Juulia Salonen sekä kantelisti-laulaja Maija Kauhanen. Äänisuunnittelusta vastaa Mikko H. Haapoja.

Elokuva

Häiden vietto Karjalan runomailla -elokuva YouTubessa

Heikki Laitinen 2006, Kanteleensoiton katselemisen lumo. Kantele.net
Häiden vietto Karjalan runomailla – artikkeli Kalevalan kulttuurihistoria -sivustolla