Populaarikulttuuri ja folklore

Populaarikulttuuri on yhä enenevässä määrin läsnä elämässämme. Erilaisten suoratoistopalveluiden, älylaitteiden sekä kattavan viihdeuutisoinnin ansioista populaarikulttuurin tuotteiden kuluttaminen ja seuraaminen on helpompaa kuin koskaan. Ei siis olekaan yllättävää, että populaarikulttuuri näkyy myös folkloressa. Kaupallisen populaarikulttuurin ja folkloren välinen suhde on kiinnostanut tutkijoita jo pidemmän aikaa. Suomessa populaarikulttuurin ja perinteentutkimuksen suhteen alku voidaan sijoittaa Matti Kuusen virkaanastujaispuheeseen… Lue Populaarikulttuuri ja folklore »

Entä jos Kalevala olisi uskonnollisessa mielessä pyhä?

Lapsiperhe kiipeilee metsäisellä kalliolla Kolilla.

Kati Mikkola   ”Olipa jännittävä tarina. Mitä luulet, oliko se totta vai satua? Kuulosti vähän kalavaleelta.” Tähän tapaan YLEn Pikku Kakkosen (24.1.2020) juontaja kehysti kertomaansa Kalevalan tarinaa siitä, miten Väinämöinen päätyi rakentamaan kanteleen hauen leukaluusta. Suomessa Kalevalan tarinoita kerrotaan lapsille satuina. Isommille koululaisille opetetaan, että Kalevala edustaa kansainvälisten eeposihanteiden mukaiseksi muokattua suullista runoutta, jonka avulla… Lue Entä jos Kalevala olisi uskonnollisessa mielessä pyhä? »

Muistutus: vuosikirjan 100 abstraktien DL lähenee

Oi Paradigma! Aiotko tarjota artikkelia Kalevalaseuran vuosikirjaan nro 100: ”Oi Paradigma! Näkökulmia tieteen periaatteisiin ja käsityksiin Krohneista nykypäivään”? Abstraktien jättöpäivä on Kalevalan päivänä 28.2.2020. Kalevalaseuran vuosikirja juhlistaa 100-vuotista taivaltaan pureutumalla tieteen tekemisen vallitseviin ja alati muuttuviin paradigmoihin sekä paradigmojen ihanimpaan ja kamalimpaan työkaluun, metodiin. Evolutionistinen tiedon käsitys määritti tiukasti folkloristiikan tutkimusta sen ensimmäiset vuosikymmenet –… Lue Muistutus: vuosikirjan 100 abstraktien DL lähenee »

Matkalla Kalevalaan