Ajankohtaista

Elämän kentiltä kansien väliin

  Annikki Kaivola-Bregenhöj   Kun olin opiskelija 1960-luvulla, Kalevalaseuran vuosikirja oli ainoa folkloristiikan alan julkaisufoorumi. Tai silloinhan oppianeen nimi oli ”suomalainen ja vertaileva kansanrunoudentutkimus”. Opiskelijan näkökulmasta kansainväliset julkaisut olivat ulottumattomissa − niitä opittiin vähitellen lukemaan Turun ja Helsingin jatkokoulutusseminaareissa, mutta tuskin kukaan edes unelmoi voivansa julkaista artikkeliaan Journal of American Folklore -lehdessä. Professori Matti Kuusi poimi… Lue Elämän kentiltä kansien väliin »

Outouden kokemuksia – pidämmekö ihmisoikeuksia liian itsestään selvinä?

Johanna Niemi Tämän vuoden tammikuussa Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Kalevalaseura järjestivät osana Tieteiden yötä keskustelutilaisuuden otsikolla Outoja tapauksia. Valmistauduin tilaisuuteen pohtimalla, milloin itse olin viimeksi kokenut ”outoutta”. Pitkä kokemus juristina ja tutkijana on johtanut siihen, että joskus joudun miettimään, olenko kyynistynyt, kun vain harvoin järkytyn oudoistakaan rikostapauksista. Pohdin ”outouden” käsitettä. Onko olemassa jokin absoluuttinen outous… Lue Outouden kokemuksia – pidämmekö ihmisoikeuksia liian itsestään selvinä? »

Keskustelutilaisuus: Karjalaisuus ja karjalan kieli tutkimuksessa

Kalevalaseura järjestää yhdessä Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksen kanssa keskustelutilaisuuden karjalaisuudesta ja karjalan kielestä tutkimuksessa. Aika: 8.12.2021 klo 14–16 Paikka: Itä-Suomen yliopisto, Agorasali (AG106) Suora striimi: https://youtu.be/YE9JrRHHtuY (Tallenne katsottavissa 21.12.2021 saakka.)   Kulttuuriperinnön omistajuus ja käyttö ovat olleet jo pitkään yhteiskunnallisen keskustelun aiheena. Viime vuosina omistajuudesta on alettu keskustella näkyvämmin myös suhteessa karjalaisuuteen ja Karjalasta ammennettuihin… Lue Keskustelutilaisuus: Karjalaisuus ja karjalan kieli tutkimuksessa »

Alpo Sailon veistoksen malli selvisi

Loppusyksystä Jukka Relas lahjoitti Kalevalaseuralle hallussaan olleen rintakuvan, jonka on veistänyt Alpo Sailo. Siitä, ketä veistos esittää, ei kuitenkaan ollut tietoa. Mallia oli arveltu Larin Paraskeksi, mutta hän se ei ollut. Yhteistyössä Setumaa-tutkijan, folkloristi Andreas Kalkunin kanssa kuitenkin selvisi, että kyseessä on setumaalainen, Hilanan kylästä kotoisin oleva laulaja Hilana Taarka (1856–1933). Taarka oli yksi 1900-luvun… Lue Alpo Sailon veistoksen malli selvisi »

Kekrinpäivänä 2021 palkittiin tutkijoita ja perinteentallentajia

Kekrinpäivän seminaarissa jaettiin nuoren tutkijan palkinto, ansioituneen tutkijan palkinto ja kolme perinteentallentajan palkintoa kiitokseksi arvokkaasta työstä kulttuuriperinnön hyväksi. Nuoren tutkijan palkinto myönnettiin turkulaiselle FT Juhana Saarelaiselle. Ansioituneen tutkijan palkinnon sai PhD, Dos. Frog Helsingistä. Perinteentallentajina palkittiin Margot Apilainen Helsingistä, Ella Heino Imatralta ja Tuula Hyyrö Lempäälästä. Lue perusteet palkintosivulta. Kalevalaseura jakaa vuosittain Kekrinpäivän tunnustuspalkinnot suomalaisen… Lue Kekrinpäivänä 2021 palkittiin tutkijoita ja perinteentallentajia »