Paikoiltaan siirtyvä muisteleminen

Helmi Järviluoma-Mäkelä   ”Ilman muistia olemme kaikkialla emmekä missään… Ilman muistia kaikki paikat ovat yhtäläisiä ja vieraita.” (Rubinstein 2005, 112, käännös HJ.) Vuonna 2013 tein ikimuistoisen vierailun ahvenanmaalaiseen omakotitaloon. Minut oli kutsuttu kyläilemään perheeseen, jota voi hyvin syin kutsua ylirajaiseksi. Kutsuja oli perheen isoäiti Rubina*, joka on syntynyt Pakistanissa, mutta muuttanut kansainvälistä uraa rakentaneen aviomiehensä… Lue Paikoiltaan siirtyvä muisteleminen »

Huipputuloisten näkemys vai kansanomainen tulkinta?

Eija Stark   Suomalaisia huipputuloisia tutkineet Anu Kantola ja Hanna Kuusela (2019) havaitsivat, miten monet näistä suomivat kovin sanoin heikossa asemassa olevia ihmisiä. Köyhät kun eivät yritä tarpeeksi, ovat laiskoja ja nostavat sosiaalitukia ilman aikomustakaan hankkiutua työelämään. Usko siihen, että jokainen on loppupelissä oman onnensa seppä, elää vahvana miljonäärien puheessa. Jos ihminen ei löydä töitä,… Lue Huipputuloisten näkemys vai kansanomainen tulkinta? »

Kalevala inspiroi ruotsinsuomalaista Aksel Kornesjötä

Aksel Kornesjö (s. 1992) on tukholmalainen ohjelmoija, joka piirtää vapaa-ajallaan. Hän kiinnostui Kalevalasta ruotsinsuomalaisessa koulussa Kalevala-teemaviikolla, ja joitain vuosia sitten kiinnostus ulottui myös skandinaavisiin taruihin. Kalevala on osa suomalaisuutta ”Minua kiehtoo mm. se, että Kalevala on osa suomalaisuutta”, Aksel kertoo. ”Olen asunut koko elämäni Ruotsissa, mutta yritän pitää sitä osaa elossa. Kalevala on myös ikkuna… Lue Kalevala inspiroi ruotsinsuomalaista Aksel Kornesjötä »

Eskatologiaa