Niina Hämäläinen valittiin Kalevalaseuran toiminnanjohtajaksi

Kalevalaseura-säätiön hallitus valitsi FT Niina Hämäläisen toiminnanjohtajaksi 1.9.2019 alkaen 42 hakijan joukosta. Säätiön nykyinen toiminnanjohtaja FT Ulla Piela jää eläkkeelle vuoden vaihteessa; siihen asti Hämäläinen toimii hänen rinnallaan. Niina Hämäläisen koulutus ja työkokemus antavat hyvät valmiudet Kalevalaseuran toiminnanjohtajan tehtävään. Hän on ollut avainasemassa SKS:n ja Alfred Kordelinin säätiön rahoittamassa hankkeessa Avoin Kalevala. Kansalliseepoksen digitaalinen, kriittinen… Lue Niina Hämäläinen valittiin Kalevalaseuran toiminnanjohtajaksi »

Havaintoja suomalaisesta luovuudesta

Antti Huntus   Luovuuden huuman voisi kuvata tilana, jossa yksilö tai ryhmä kokee äkillistä, lähes taianomaista kyvykkyyden ja ennalta näkemisen tunnetta. Aivot ja keho ylikuumenevat innostuksesta ja ajatukset alkavat virrata nopeammin kuin niitä ehtii kirjata ylös. Jokin ajattelua aiemmin kahlinnut lukko on auennut. Jokin pitkään piilossa ollut polku on alkanut hahmottua… Luovuutta on tutkittu reilusti… Lue Havaintoja suomalaisesta luovuudesta »

Kalevalan kulttuurihistoria -sivusto uudistui

Kalevalan kulttuurihistoria -teos ilmestyi vuonna 2008, ja seuraavana vuonna julkaistiin sen verkkoversio, joka palveli ansiokkaasti kymmenen vuotta. Nyt verkkosivusto oli aika tuoda tälle vuosikymmenelle. Tekninen uudistus mahdollistaa myös uusien artikkelien julkaisun (koska Kalevalan kulttuurihistoria ei ole millään muotoa vielä päättynyt tai loppuun käsitelty), ja visuaalisesti uudistus tuo KaKun samaan sisarussarjaan Taiteilijoiden Kalevala ja Kalevala… Lue Kalevalan kulttuurihistoria -sivusto uudistui »

Jatkuvan uudistumisen vaatimus

Pekka Hako   Nuorena musiikkitieteen opiskelijana kirjoittelin valtakunnalliseen sanomalehteen klassisen musiikin konserttiarvosteluja. Ymmärsin tehtävän vastuullisuuden, mutta keltanokan itsevarmuudella tulin monesti huomaamattani asettaneeksi esittäjille ja säveltäjille kohtuuttomia uudistumisen vaatimuksia. Kuinka terävän likinäköisiä tuolloin olimmekaan! ”Korvat auki!” julisti vastaperustettu nykymusiikkiyhdistys. Ikäpolvemme vaati, että suuren osan soitettavasta musiikista tuli olla uutta, oli niin paljon upeita moderneja sävellyksiä, joita… Lue Jatkuvan uudistumisen vaatimus »

Kalevalaseuraan kahdeksan uutta jäsentä

Kalevalaseura kokoontui vuosikoukseensa 19.3.2019. Asialistalla olivat muun muassa uudet jäsenet ja hallituksen kokoonpano. Kalevalaseuran toimintakertomus vuodelta 2018 on ladattavissa täältä. Uudet jäsenet 2019 Kalevalaseuran hallitus kutsuu vuosittain seuran jäseneksi 5–15 Kalevalan, Kalevalan kulttuurihistorian ja suomalaisen kulttuurin parissa ansioitunutta tutkijaa, taiteilijaa ja muita asianharrastajia. Kotimaisiksi jäseniksi kutsuttiin FT Joonas Ahola, FT, Mum Heidi Haapoja-Mäkelä, FT Ruth… Lue Kalevalaseuraan kahdeksan uutta jäsentä »