Folklore Fellows’ Communications Kalevalaseuran julkaisuksi

Frog & Pekka Hakamies   Folklore Fellows’ Communications on kansainvälisesti tunnettu folkloristiikan ja lähitieteiden julkaisusarja, joka on ilmestynyt yli 100 vuotta. Vuodesta 2021 lähtien Kalevalaseurasta tuli sen julkaisija. FFC:n fokus on samansuuntainen kuin Kalevalaseuran vuosikirja -sarjalla, ja yhdessä ne ovatkin muodostaneet suomalaisen perinteentutkimuksen tärkeimmän ja pitkäikäisimmän julkaisuareenan. Vuoteen 2020 saakka FFC-sarjaa julkaisi Suomalainen Tiedeakatemia. Vuonna… Lue Folklore Fellows’ Communications Kalevalaseuran julkaisuksi »

Perinnehoitoa vai biohakkerointia?

Avantouinti terapeuttisena teknologiana Antti Lindfors   En muistaakseni miettinyt olevani osa ajan henkeä heiluttaessani lapiota hikisenä kesäpäivänä 1990-luvun lopulla vanhempieni pihamontussa, jota äitini innostuksesta oli alettu talon viereen kaivaa. Kuopasta oli tuleva kylmävesiallas eli ”karaisuallas”, jonka lämpötila pysyisi maahan upotettuna noin meriveden tienoilla: kesäisin raikas piha-amme, talvisin hyinen keinoavanto. Oli miten oli, antropologi Taina Kinnunen… Lue Perinnehoitoa vai biohakkerointia? »

Kurkien tanssi on politiikkaa

Liisa Kaski   Äskettäin sain kulttuurisen eläintutkijan ominaisuudessa pyynnön valistuneesti arvailla hallituskokoonpanoa Suomessa, jota ihmisten sijaan johtaisivat muunlajiset eläimet. Helpoin valinta valtiovarainministerin (kastemato) ohella oli kulttuuriministeri, jonka pestiin äänestin turvallisen sibeliaanisen kurjen. Kalevalassa kurki piti huolen siitä, etteivät sammon katalat varkaat ehtineet ryöstösaaliinsa kanssa kovin kauas, ennen kuin Pohjolan emäntä ymmärsi lähteä omansa perään. Kalevala… Lue Kurkien tanssi on politiikkaa »

Kalevalaseuran strategia 2021–2024

Kalevalaseuran hallitus hyväksyi vuosikokouksessaan 19.3.2021 seuran strategian vuosille 2021–2024. Strategiassa määriteltiin Kalevalaseuran visio, missio ja arvot näyttämään suuntaa vuosien 2021–2024 toiminnalle. Tutustu laajempaan strategiaan täällä.

Korona on tarttunut kieleen

Ulla Piela   Kaikkialle maailmaan levinnyt korona ei ole vain lääketieteellisesti todettu virusinfektio ja fysiologinen terveysongelma. Yli vuoden ihmisiä ja yhteisöjä riivanneena tautina ja vakavana terveysuhkana se on vaikuttanut kaikkien elämään, olipa sen sairastanut tai ei. Suurin osa meistä kokee taudin rajaavan ja kaventavan arkea ja siihen normaalisti liittyviä valinnanmahdollisuuksia. Se on jättänyt jälkensä myös… Lue Korona on tarttunut kieleen »