Kalevalan päivä 2019: ”Ei se synny, synnyttämättä”

Nykymuotoisen Kalevalan ilmestymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 170 vuotta. Kalevalan päivän tilaisuudessa, jonka järjestämme yhdessä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa, julkistetaan myös verkkojulkaisu avoin Kalevala. Aika:  28.2.2019 – 14:00 – 16:00 Paikka:  SKS:n juhlasali, Hallituskatu 1, Helsinki Ohjelma Puheenvuorot Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, pääsihteeri Tuomas M. S. Lehtonen Kalevalaseura, toiminnanjohtaja Ulla Piela Alfred Kordelin säätiö, toimitusjohtaja Erik… Lue Kalevalan päivä 2019: ”Ei se synny, synnyttämättä” »

Apollo ja Dafne Betlehemissä

Heikki Laitinen   Toisena adventtisunnuntaina 2018 Käpylän Tiernapojat asettuivat viidennentoista kerran Pohjolankadun päähän ja esittivät tähtipoikanäytelmän kulkien kadun päästä päähän. Pohjolankatu on Helsingin Käpylän pääkatu, yksi maailman kauneimmista. Nimensä se on saanut, kuten kaikki Käpylän kadut, sata vuotta sitten Kalevalasta. Olen esittänyt Käpylässä viisitoista kertaa Herodesta. Esityksen lähtökohtana on oman taustani vuoksi ollut raahelainen perinne,… Lue Apollo ja Dafne Betlehemissä »

Perinne yhteiskuntien vakauttajana

Antti Huntus   Kulttuuriperinnön yhteiskunnallista merkitystä koskeva Euroopan neuvoston puiteyleissopimus hyväksyttiin eduskunnassa viime vuoden lopulla. Kuivasta nimestään huolimatta mainittu dokumentti – tuttavallisemmin Faron sopimus – pitää sisällään innostavan mahdollisuuden merkittävään kulttuuriperintöpolitiikan suunnanmuutokseen. Mahdollisuuden siitä syystä, että sopimus ei vielä suoraan edellytä Suomen tekevän muutoksia voimassa olevaan lainsäädäntöön, mutta sen johtoajatuksena on kannustaa valtioita mm. vahvistamaan… Lue Perinne yhteiskuntien vakauttajana »

Taidemaalari Emma Ainala sai Kalevalaseuran Kekrinpäivän palkinnon

Kalevalaseura on myöntänyt Emma Ainalalle Kekrinpäivän nuoren taiteilijan tunnustuspalkinnon. Hänen lisäkseen palkinnon sai kymmenen muuta suomalaisen kulttuuriperinnön tutkijaa, taiteilijaa ja perinteen tallentajaa. Palkinnot jaettiin Kekrinpäivän seminaarissa 26.10.2018. Taidemaalari Emma Ainala sai nuoren taiteilijan tunnustuspalkinnon (3 000 euroa) omaleimaisista maalauksistaan, joissa on viitteitä mytologiasta, populaari- ja pelikulttuurista sekä taiteen historiasta. Keskeinen teema hänen pastellivärisissä ja runsaissa… Lue Taidemaalari Emma Ainala sai Kalevalaseuran Kekrinpäivän palkinnon »