Mistä Outoja tapauksia -paneelissa puhuttiin?

Tieteiden yön verkkotapahtumana 14.1.2021 järjestettyä ”Outoja tapauksia” -paneelikeskustelua seurasi live-lähetyksenä noin 180 henkilöä – melkein puolet enemmän kuin SKS:n juhlasaliin olisi mahtunut täyteen pakattuna. Keskustelun voi katsoa myös jälkilähetyksenä osoitteessa https://www.youtube.com/watch?v=dIR52uHnVj0 . Outoja tapauksia -paneelin teemat Tilaisuuden avasivat SKS:n viestintäjohtaja Sirkka-Liisa Mettomäki ja Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Niina Hämäläinen. Johdantoesitelmän ”Outoja asioita, aikamme vankeja” piti Turun yliopiston… Lue Mistä Outoja tapauksia -paneelissa puhuttiin? »

Lönnrot ja aikalaisfilosofian vaikutteita

Juhana Saarelainen   Mikä oli Kalevalan tarkoitus? Miksi kansanrunoutta haluttiin kerätä? Minkä takia Lönnrot teki juuri Kalevalan kaltaisen eepoksen? Kirjallisen eepoksen laatimisen tarkoitusperät olivat moninaiset ja niitä on pohdittu jo Kalevalan ilmestymisestä lähtien. Usein eeposta on korostettu muinaisen kansanrunouden jäljittelynä tai eräänlaisena kuvitelmana suomalaisten esihistoriasta. Minua on kiinnostanut tarkastella, miten Lönnrotin tavoite ei ollutkaan ainoastaan jäljitellä… Lue Lönnrot ja aikalaisfilosofian vaikutteita »

Outoja tapauksia Tieteiden yössä 14.1.2021