Elämän kentiltä kansien väliin

Annikki Kaivola-Bregenhöj   Kun olin opiskelija 1960-luvulla, Kalevalaseuran vuosikirja oli ainoa folkloristiikan alan julkaisufoorumi. Tai silloinhan oppianeen nimi oli ”suomalainen ja vertaileva kansanrunoudentutkimus”. Opiskelijan näkökulmasta kansainväliset julkaisut olivat ulottumattomissa − niitä opittiin vähitellen lukemaan Turun ja Helsingin jatkokoulutusseminaareissa, mutta tuskin kukaan edes unelmoi voivansa julkaista artikkeliaan Journal of American Folklore -lehdessä. Professori Matti Kuusi poimi… Lue Elämän kentiltä kansien väliin »

Outouden kokemuksia – pidämmekö ihmisoikeuksia liian itsestään selvinä?

Johanna Niemi Tämän vuoden tammikuussa Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Kalevalaseura järjestivät osana Tieteiden yötä keskustelutilaisuuden otsikolla Outoja tapauksia. Valmistauduin tilaisuuteen pohtimalla, milloin itse olin viimeksi kokenut ”outoutta”. Pitkä kokemus juristina ja tutkijana on johtanut siihen, että joskus joudun miettimään, olenko kyynistynyt, kun vain harvoin järkytyn oudoistakaan rikostapauksista. Pohdin ”outouden” käsitettä. Onko olemassa jokin absoluuttinen outous… Lue Outouden kokemuksia – pidämmekö ihmisoikeuksia liian itsestään selvinä? »

Keskustelutilaisuus: Karjalaisuus ja karjalan kieli tutkimuksessa

Kalevalaseura järjestää yhdessä Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksen kanssa keskustelutilaisuuden karjalaisuudesta ja karjalan kielestä tutkimuksessa. Aika: 8.12.2021 klo 14–16 Paikka: Itä-Suomen yliopisto, Agorasali (AG106) Suora striimi: https://youtu.be/YE9JrRHHtuY (Tallenne katsottavissa 21.12.2021 saakka.)   Kulttuuriperinnön omistajuus ja käyttö ovat olleet jo pitkään yhteiskunnallisen keskustelun aiheena. Viime vuosina omistajuudesta on alettu keskustella näkyvämmin myös suhteessa karjalaisuuteen ja Karjalasta ammennettuihin… Lue Keskustelutilaisuus: Karjalaisuus ja karjalan kieli tutkimuksessa »

Alpo Sailon veistoksen malli selvisi