Ajankohtaista

Mistä Outoja tapauksia -paneelissa puhuttiin?

Tieteiden yön verkkotapahtumana 14.1.2021 järjestettyä ”Outoja tapauksia” -paneelikeskustelua seurasi live-lähetyksenä noin 180 henkilöä – melkein puolet enemmän kuin SKS:n juhlasaliin olisi mahtunut täyteen pakattuna. Keskustelun voi katsoa myös jälkilähetyksenä osoitteessa https://www.youtube.com/watch?v=dIR52uHnVj0 . Outoja tapauksia -paneelin teemat Tilaisuuden avasivat SKS:n viestintäjohtaja Sirkka-Liisa Mettomäki ja Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Niina Hämäläinen. Johdantoesitelmän ”Outoja asioita, aikamme vankeja” piti Turun yliopiston… Lue Mistä Outoja tapauksia -paneelissa puhuttiin? »

Lönnrot ja aikalaisfilosofian vaikutteita

Juhana Saarelainen   Mikä oli Kalevalan tarkoitus? Miksi kansanrunoutta haluttiin kerätä? Minkä takia Lönnrot teki juuri Kalevalan kaltaisen eepoksen? Kirjallisen eepoksen laatimisen tarkoitusperät olivat moninaiset ja niitä on pohdittu jo Kalevalan ilmestymisestä lähtien. Usein eeposta on korostettu muinaisen kansanrunouden jäljittelynä tai eräänlaisena kuvitelmana suomalaisten esihistoriasta. Minua on kiinnostanut tarkastella, miten Lönnrotin tavoite ei ollutkaan ainoastaan jäljitellä… Lue Lönnrot ja aikalaisfilosofian vaikutteita »

Outoja tapauksia Tieteiden yössä 14.1.2021

Tieteiden yö, Outoja tapauksia -verkkotapahtuma, SKS:n ja Kalevalaseuran logot

Tieteiden yötä vietetään torstaina 14.1.2021. Klo 18 SKS ja Kalevalaseura järjestävät verkkotapahtuman Outoja tapauksia. Sitä voi seurata osoitteessa https://www.mediaserver.fi/live/sks ja puheenvuoroja voi kommentoida chatissa. Aika: 14.1.2021 – 17:00 – 18:30 Lisätietoa:  tiedotus@finlit.fi, 0201 131 231 / viestintä Ohjelma Mitä yhteistä on Aino-triptyykillä, Taiwanin konsulilla ja Kokoomuksen eduskuntakyselyllä? Mitä Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa tapahtui 1800-luvun lopulla ja… Lue Outoja tapauksia Tieteiden yössä 14.1.2021 »

Toivo Talven muotokuva runolaulaja Oksenja Mäkiselästä Kalevalaseuralle

Terhikki ja Matti Kilpiö lahjoittivat Kalevalaseuralle taiteilija Toivo Talven (1882–1947) vesivärityön, muotokuvan runolaulaja Oksenja Mäkiselästä. Teos on peräisin Terhikki Kilpiön lapsuudenkodista: hänen isänsä ja Toivo Talvi olivat hyviä tuttavia, ja ilmeisesti Kilpiön isä myös mesenoi Talven taiteilijanuraa. Muotokuvan päähenkilö Oksenja Mäkiselkä syntyi vuonna 1878 Suistamolla ja kuoli Laihialla vuonna 1946. Hän oli maatilan emäntä ja… Lue Toivo Talven muotokuva runolaulaja Oksenja Mäkiselästä Kalevalaseuralle »