Hyvää kesää!

Kalevalaseuran toimisto sulkee ovensa heinäkuun ajaksi. Toivotamme hyvää ja soitannollista kesäaikaa!   Kalevalassa kerrotaan Väinämöisen kesäisistä toimista, että hän muun muassa rakensi uuden kanteleen sen hauenluisen tilalle, joka oli vaipunut myrskyssä syvyyksiin Sammonryöstömatkalla (42. runo, 483–503). Uusi kantele sai koivuisen rungon: Siitä vanha Väinämöinen koivun soitoksi kuvasi. Veisteli kesäisen päivän, kalkutteli kanteletta nenässä utuisen niemen,… Lue Hyvää kesää! »

Post doc -apuraha Joonas Aholalle neuvostokalevalaisen runouden tutkimukseen

Kalevalaseuran hallitus päätti kokouksessaan 10.6.2019 myöntää post doc -apurahan filosofian tohtori Joonas Aholalle. Hänen tutkimuksensa otsikko on ”Neuvostokalevalainen runous: Rahvaanrunon muoto, sisältö ja merkitys Stalinin ajan Neuvosto-Karjalassa”. Ahola kuvaa tutkimuksensa lähtökohtia seuraavasti: Tutkimus käsittelee neuvostokarjalaista 1930–1950-luvuilla tallennettua kalevalamittaista rahvaanrunoutta, ”neuvostokalevalaista” runoa, joka kuvaa neuvostoyhteiskuntaa johtajineen ja teknologisine saavutuksineen ja heijastaa Stalinin valtakaudelle tyypillistä ideologista eetosta.… Lue Post doc -apuraha Joonas Aholalle neuvostokalevalaisen runouden tutkimukseen »

Niina Hämäläinen valittiin Kalevalaseuran toiminnanjohtajaksi

Kalevalaseura-säätiön hallitus valitsi FT Niina Hämäläisen toiminnanjohtajaksi 1.9.2019 alkaen 42 hakijan joukosta. Säätiön nykyinen toiminnanjohtaja FT Ulla Piela jää eläkkeelle vuoden vaihteessa; siihen asti Hämäläinen toimii hänen rinnallaan. Niina Hämäläisen koulutus ja työkokemus antavat hyvät valmiudet Kalevalaseuran toiminnanjohtajan tehtävään. Hän on ollut avainasemassa SKS:n ja Alfred Kordelinin säätiön rahoittamassa hankkeessa Avoin Kalevala. Kansalliseepoksen digitaalinen, kriittinen… Lue Niina Hämäläinen valittiin Kalevalaseuran toiminnanjohtajaksi »

Havaintoja suomalaisesta luovuudesta

Antti Huntus   Luovuuden huuman voisi kuvata tilana, jossa yksilö tai ryhmä kokee äkillistä, lähes taianomaista kyvykkyyden ja ennalta näkemisen tunnetta. Aivot ja keho ylikuumenevat innostuksesta ja ajatukset alkavat virrata nopeammin kuin niitä ehtii kirjata ylös. Jokin ajattelua aiemmin kahlinnut lukko on auennut. Jokin pitkään piilossa ollut polku on alkanut hahmottua… Luovuutta on tutkittu reilusti… Lue Havaintoja suomalaisesta luovuudesta »

Kalevalan kulttuurihistoria -sivusto uudistui

Kalevalan kulttuurihistoria -teos ilmestyi vuonna 2008, ja seuraavana vuonna julkaistiin sen verkkoversio, joka palveli ansiokkaasti kymmenen vuotta. Nyt verkkosivusto oli aika tuoda tälle vuosikymmenelle. Tekninen uudistus mahdollistaa myös uusien artikkelien julkaisun (koska Kalevalan kulttuurihistoria ei ole millään muotoa vielä päättynyt tai loppuun käsitelty), ja visuaalisesti uudistus tuo KaKun samaan sisarussarjaan Taiteilijoiden Kalevala ja Kalevala… Lue Kalevalan kulttuurihistoria -sivusto uudistui »