Keskustelutilaisuus: Karjalaisuus ja karjalan kieli tutkimuksessa

Kalevalaseura järjestää yhdessä Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksen kanssa keskustelutilaisuuden karjalaisuudesta ja karjalan kielestä tutkimuksessa. Aika: 8.12.2021 klo 14–16 Paikka: Itä-Suomen yliopisto, Agorasali (AG106) Kulttuuriperinnön omistajuus ja käyttö ovat olleet jo pitkään yhteiskunnallisen keskustelun aiheena. Viime vuosina omistajuudesta on alettu keskustella näkyvämmin myös suhteessa karjalaisuuteen ja Karjalasta ammennettuihin perinteisiin. Mitä ajatella suomalaisuuden symbolina pidetystä Kalevalasta, jonka… Lue Keskustelutilaisuus: Karjalaisuus ja karjalan kieli tutkimuksessa »

Kekrinpäivänä 2021 palkittiin tutkijoita ja perinteentallentajia

Kekrinpäivän seminaarissa jaettiin nuoren tutkijan palkinto, ansioituneen tutkijan palkinto ja kolme perinteentallentajan palkintoa kiitokseksi arvokkaasta työstä kulttuuriperinnön hyväksi. Nuoren tutkijan palkinto myönnettiin turkulaiselle FT Juhana Saarelaiselle. Ansioituneen tutkijan palkinnon sai PhD, Dos. Frog Helsingistä. Perinteentallentajina palkittiin Margot Apilainen Helsingistä, Ella Heino Imatralta ja Tuula Hyyrö Lempäälästä. Lue perusteet palkintosivulta. Kalevalaseura jakaa vuosittain Kekrinpäivän tunnustuspalkinnot suomalaisen… Lue Kekrinpäivänä 2021 palkittiin tutkijoita ja perinteentallentajia »

Ainoa laatuaan – Kalevalaseuran vuosikirja 100 vuotta

Ulla Piela   Sadassa vuodessa kaikki asiat maailmassa ovat ehtineet muuttua: käsitystemme ja mieltymystemme myötä yhteiskunnat, kulttuurit, tutkimus sekä muun muassa Kalevalaseura ja Kalevalaseuran vuosikirja. Sadassa vuodessa moni asia on ehtinyt kadotakin, mutta hämmästyttävä määrä asioita on edelleen olemassa. Säilymisen kannalta muutokset ovatkin usein välttämättömiä. Kalevalaseuran tehtävänä on ollut sen perustamisesta eli vuodesta 1911 lähtien… Lue Ainoa laatuaan – Kalevalaseuran vuosikirja 100 vuotta »

Vuonna 1921 sai ensiesityksensä elokuva Häiden vietto Karjalan runomailla. Se oli Kalevalaseuran työryhmän suunnittelema, ohjaama ja Suojärvellä, suojärveläisten kanssa kuvaama rekonstruktio savokarjalaisista hääperinteistä. Silloisesta perspektiivistä kyseessä oli kansatieteellinen häviämässä olevien hääperinteiden tallennus- ja kuvitusprojekti, nykynäkökulmasta kiinnostavuus on itse elokuvahankkeessa ja 1900-luvun alun aatemaailmassa. Elokuvan musiikin sävelsi Armas Launis. Nyt, sata vuotta myöhemmin, mykkäelokuva herää uudelleen… Lue Mykkäelokuvan uusi ääniraita – duo Pajolaine ja Häiden vietto Karjalan runomailla »

Vuonna 2023 ilmestyvässä Kalevalaseuran vuosikirjassa nro 102 teemana on ylirajaisuus. Ylirajaisuus on ”erilaisten rajojen, diskursiivisten, symbolisten, institutionaalisten, sosiaalisten, kansallisten, kulttuuristen, kielellisten ja maantieteellisten – yli tapahtuvaa liikettä, toimintaa ja sosiokulttuurista olemista, joka venyttää olemassa olevia rajoja ja synnyttää kokonaan uusia alueita, tiloja ja kulttuureja” (Nissilä 2016, 68). Ylirajaisuuden ottaminen tutkimuksen keskukseen rikastuttaa kansallisen paradigman piirissä… Lue Kirjoituskutsu: Kansallisesta ylirajaiseen – kulttuuri, perinne ja kirjallisuus (KSVK 102) »