Palkinnot ja avustukset

Akseli Gallen-Kallelan tunnustuspalkinto

Akseli Gallen-Kallela oli yksi Kalevalaseuran perustajajäsenistä. Hänen elämäntyötään kunnioittava palkinto, 10 000 euroa, jaetaan joka kolmas vuosi taiteilijalle, joka on laajentanut, uudistanut tai kyseenalaistanut visuaalisten taiteiden ilmaisukieltä.

Edellisen kerran Kalevalaseura myönsi Akseli Gallen-Kallelan tunnustuspalkinnon taiteilija Veli Granölle Kalevalan päivänä 2021.


Kekrinpäivän tunnustuspalkinnot

Kalevalaseura jakaa vuosittain Kekrinpäivän tunnustuspalkinnot suomalaisen kulttuurin ja kulttuuriperinnön parissa ansioituneille henkilöille. Palkintokategorioita on kolme: nuoret tutkijat ja taiteilijat (3000 €), ansioituneet tutkijat ja taiteilijat (1000 €) sekä perinteentaitajat ja -tallentajat (1000 €). Palkintoon kuuluvat myös  taiteilija Leena Lehdon tekemät Kalevala-aiheiset, uniikit keraamiset taide-esineet sarjasta “Tulesta tulleet”.

Vuoden 2021 tunnustuspalkinnot

Kalevalaseuran hallitus on myöntänyt Kekrinpäivän tunnustuspalkinnot viidelle suomalaisen kulttuurin ja kulttuuriperinnön parissa ansioituneelle tutkijalle, taiteilijalle asiantuntijalle ja perinteen tallentajalle. (Palkintoperustelut)

Nuoren tutkijan tunnustuspalkinnon sai Juhana Saarelainen Turusta.

Arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä tieteen tai taiteen parissa palkittiin dosentti Frog Helsingistä.

Perinteen taitajien ja tallentajien palkinnon sai kolme henkilöä: Margot Apilainen Helsingistä, Ella Heino Imatralta ja Tuula Hyyrö Lempäälästä.


Kalevalaseuran palkinto

Kalevalaseuran palkinto, 10 000 euroa, myönnetään joka kolmas vuosi henkilölle, joka tieteellisellä tai taiteellisella toiminnallaan on tehnyt merkittävällä tavalla tunnetuksi kansanrunoutta, Kalevalaa tai kansallista kulttuuriamme.

Edellisen kerran Kalevalaseuran palkinto myönnettiin Prof. emer. Satu Apolle 28. helmikuuta 2020.


Eepospalkinto

Kalevalaseuran Eepospalkinto on perustettu vuonna 2009. Se jaetaan Kalevalan tai maailman muiden eeposten parissa merkittävää työtä tehneelle henkilölle.

Edellisen kerran Eepospalkinto myönnettiin kolmelle Kalevalan kääntäjälle Kalevalan päivänä 2018. Kääntäjät ovat Walter Arnold (Leventinan Airön alueen kieli), Riitta Cancoçak (turkki) ja Mikael Holmberg (norjan bokmål).


Kalevalaseura-säätiön avustukset ja apurahat

Kalevalaseura myöntää mahdollisuuksien mukaan hakemuksesta pieniä avustuksia ja apurahoja erilaisten Kalevalaan, kalevalamittaiseen runouteen ja suomalaiseen kulttuuriperintöön liittyvien tieteellisten ja taiteellisten hankkeiden toteuttamiseen. Olemme uudistamassa apurahojen haku- ja myöntöperusteita  ja hakuprosessia. Apurahoja koskevat tiedustelut voi lähettää Kalevalaseuran toiminnanjohtajalle.