Akseli Gallen-Kallelan tunnustuspalkinto

Akseli Gallen-Kallela oli yksi Kalevalaseuran perustajajäsenistä. Hänen elämäntyötään kunnioittava palkinto, 10 000 euroa, jaetaan joka kolmas vuosi taiteilijalle, joka on laajentanut, uudistanut tai kyseenalaistanut visuaalisten taiteiden ilmaisukieltä.

Vuoden 2021 tunnustuspalkinto myönnettiin Veli Granölle

Veli Granöllä on keskeinen rooli suomalaisen nykykansantaiteen eli ITE-taiteen löytäjänä, dokumentoijana ja esiin nostajana. Kalevalaseura palkitsee Veli Granön tienraivaajana, joka uskaltanut lähteä tutkimaan marginaaliin sujahtanutta kansaa ja sen luovuutta. Taiteellisen keruutyön ja kohdettaan arvostavien valintojen kautta Granö on kytkenyt suomalaiset omaperäisellä tavalla outsider-taiteen kansainväliseen kenttään. Samalla hän liittyy suomalaisuuden kuvaamisen pitkään ja merkittävään jatkumoon. Palkintoperusteet

Palkittuja

2021 – Taiteilija Veli Granö
Veli Granö (s. 1960) on taiteilija, valokuvaaja ja elokuvantekijä, jolla on keskeinen rooli suomalaisen nykykansantaiteen eli ITE-taiteen löytäjänä, dokumentoijana ja esiin nostajana.

2018 – Taiteilija Hanneriina Moisseinen
Hanneriina Moisseinen (s. 1978) on tullut tunnetuksi rajoja ylittävänä sarjakuvataiteilijana. Lisäksi hän on tehnyt muun muassa ympäristötaidetta ja elokuvia.

2015 – Kuvataiteilija Pilvi Takala
Pilvi Takala (s. 1981) tutkii teoksissaan sosiaalisia rakenteita, käyttäytymisen ja tapakulttuurin koodistoa sekä ihmisten tai yhteisöjen välisiä kohtaamisia.

2012 – Kuvanveistäjä Veikko Hirvimäki
Veikko Hirvimäellä (s. 1941) on takanaan yli 50 vuoden taiteilijanura maalarina ja veistäjänä.

2009 – Kuvanveistäjä Taru Mäntynen
Kuvanveistäjä Taru Mäntysen (s. 1944) teosten aiheena on usein ihminen, eläin tai niiden myyttinen metamorfoosi ja yhdistelmä.

2006 – Taidegraafikko Antti Tanttu
Taidegrafiikko Antti Tanttu (s. 1963) on monipuolinen taiteilija, jonka tekniikoita ovat maalaus, videointi, filmaus sekä puupiirros ja -grafiikka.

SaveSaveSave

SaveSave