Kalevalaseuran palkinto

Kalevalaseuran palkinto, 10 000 euroa, myönnetään joka kolmas vuosi henkilölle, joka tieteellisellä tai taiteellisella toiminnallaan on tehnyt merkittävällä tavalla tunnetuksi kansanrunoutta, Kalevalaa tai kansallista kulttuuriamme.

Vuoden 2020 palkinto Satu Apolle

Kuva: Ilkka Jukarainen / Kalevalaseura 2019.

Satu Apo on folkloristiikan ja kirjallisuuden tutkija. Hän on työskennellyt folkloristiikan assistenttina Turun yliopistossa 1970–1980-luvuilla ja vuodesta 1991 alkaen Helsingin yliopistossa folkloristiikan apulaisprofessorina ja professorina sekä vuoden verran Helsingin yliopiston tutkijakollegiumissa. Apo on tutkinut mm. eurooppalaisia ihmesatuja, Euroopan varhaisia kansanrunojulkaisuja, Kalevalaa ja Kanteletarta, suomalaista kansanrunoutta ja Aleksis Kiveä. Satu Apo on perehtynyt erityisesti suullisten ja kirjallisten aineistojen vuorovaikutukseen ja käyttöön samassa tutkimuksessa. Monet hänen kirjoituksensa ovat vieneet folkloristiikan teoreettista ajattelua merkittävästi eteenpäin. Lue koko kuvaus.

Palkittuja

2017 – Professori emeritus Seppo Knuuttila
Seppo Knuuttila (s. 1948) on tehnyt pitkään ja laaja-alaisesti työtä Kalevalan, kansanperinteen ja kulttuurin tutkimuksen alalla.

2014 – Tutkija Senni Timonen
Senni Timonen (s. 1944) on tieteellisellä työllään tehnyt tunnetuksi kansan runollista luovuutta.

2011 – Professori Heikki Laitinen
Heikki Laitinen (s. 1943) on hämmentävän monipuolinen toimija suomalaisen kansanmusiikin, taiteen ja kulttuurin kentällä.

2008 – Professori Michael Branch
Michael Branch (s. 1940) on useilla laajoilla tutkimuksillaan tehnyt A. J. Sjögreniä tunnetuksi.

2005 – Säveltäjä Tapio Tuomela
Tapio Tuomela (s. 1958) on kansainvälisesti tunnettu säveltäjä ja kapellimestari.

2002 – Tutkija Unelma Konkka
Unelma Konkka (1921–2011) oli parhaita itämerensuomalaisen kulttuurin tunnetuksi tekijöitä venäjänkielisen lukijakunnan keskuudessa.