Vuosikirjasta 2018

Satunnaisesti Suomessa
Kalevalaseuran vuosikirja 97
Toimittaneet Marko Lamberg, Ulla Piela ja Hanna Snellman

Satunnaisesti Suomessa tarkastelee Suomeen sattumalta saapuneita tai tänne tilapäisesti jääneitä ihmisiä ja ilmiöitä. Satunnaisia kulttuurisia kohtaamisia tapahtuu kaiken aikaa ja kaikkialla, keskellä arkea. Kohtaamisen vaikeus ja viehätys piilee siinä, että vieraan kohtaaminen on kulttuurisidonnaista: yhtä oikeaa tapaa ei ole.

Teoksen artikkelit käsittelevät erilaisuutta ja toisenlaisuutta sekä sattumalta maahamme tulleiden henkilöiden kokemuksia ja tulkintoja Suomesta ja suomalaisuudesta. Taustoiltaan, kieleltään ja kulttuuriltaan… Lue lisää »

Historia

Ensimmäinen Kalevalaseuran vuosikirja ilmestyi Kalevalan päiväksi 1921. Kirjan ulkoasun suunnitteli seuran varapuheenjohtaja Akseli Gallen-Kallela. Tuolloin vuosikirjan kustansi Otava, vuosina 1922–1978 kustantajana oli WSOY, ja vuodesta 1979 alkaen kustantajana on toiminut Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Vuosikirja on tarjonnut monelle nuorelle tutkijalle ensimmäisen mahdollisuuden tieteellisen artikkelin julkaisemiseen. Useat varttuneet tutkijat ovat julkaisseet osia tai ensimmäisiä luonnoksia myöhemmin ilmestyneistä laajoista tutkimuksistaan. Pääosa vuosikirjan artikkeleista on kuitenkin ainutkertaista primaaritutkimusta.

Kalevalan ja kansanrunouden tutkimus on ollut keskeisellä sijalla vuosikirjassa, mutta myös kansatiede, kielitiede, kirjallisuuden tutkimus, arkeologia ja uskontotiede ovat saaneet sijansa. Varsin pitkään vuosikirjat koostuivat eri alojen tutkijoiden vapaavalintaisista artikkeleista. 1970-luvun alussa alettiin vuosikirjoja rakentaa teemojen varaan. Ensimmäisen teemakirjan aiheena oli Lappi, ja sitä ovat seuranneet muun muassa nimiperinne, juhlaperinne, Karjala, talonpoikaisrunoilijat, pelit ja leikit, ulkosuomalaiset, kansanparannus, metsä, suomalaisuus, pyhän käsite perinteessä sekä Lönnrot ja Kalevala.

Vuosikirjoja myydään Tiedekirjan myymälässä Helsingissä osoitteessa Snellmaninkatu 13 ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran verkkokaupassa sekä muun muassa Akateemisessa Kirjakaupassa ja Suomalaisessa Kirjakaupassa.

TSV:n vertaisarviointitunnus

Kalevalaseuran vuosikirja on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantama tieteellinen sarja. SKS:n tieteellisille sarjoille on myönnetty oikeus käyttää Tieteellisten Seurain Valtuuskunnan (TSV) tunnusta vertaisarvioidulle tiedekirjalle. Tunnuksen haltijana TSV antaa käyttöoikeuden kaikille tiedekustantajille, jotka sitoutuvat noudattamaan TSV:n asettamia ehtoja tunnuksen käytölle sekä edistämään omassa toiminnassaan Suomen tiedekustantajien liiton vertaisarviointiohjeen ja Tutkimuseettisen neuvottelukunnan Hyvä tieteellinen käytäntö -ohjeen mukaisia periaatteita. Kalevalaseura otti tunnuksen käyttöön vuosikirjassaan vuonna 2015.

Lisätietoja tunnuksesta ja sen edellytyksistä löytyy TSV:n internetsivuilta. Käyttöönoton tavoitteena on yhdenmukaistaa kotimaisen tiedekustantamisen vertaisarviointikäytäntöjä parhaiden kansainvälisten ja tutkimuseettisesti kestävien standardien pohjalta sekä edistää tieteellisen laadunarvioinnin läpinäkyvyyttä. Tunnus myös helpottaa vertaisarvioitujen julkaisujen tunnistamista.