Vuosikirja 2020

Kalevalaseuran vuosikirja 99.

Tuolla puolen, siellä jossakin. Käsityksiä kuvitelluista maailmoista
Kalevalaseuran vuosikirja 99.
Toimittaneet Ulla Piela ja Petja Kauppi.

Tuolla puolen, siellä jossakin luotaa mielikuvituksen, toiveiden ja pelkojen todellisuuksiin, joita on kuvattu runsaasti niin suullisessa perinteessä, populaarikulttuurissa, mediassa, kirjallisuudessa kuin muissa taiteissa. Kalevalaseuran 99. vuosikirjassa tarkastellaan, miten tuolle puolen kuviteltuja todellisuuksia on kuvattu kalevalamittaisissa runoissa, myyteissä, taikamerkeissä, kuolemanjälkeiseen liittyvissä mielikuvissa ja esimerkiksi salaliittoteorioissa. Kirjoittajat osoittavat myös, minkälainen tuo puoli on Kalevalassa, Aleksis Kiven lyriikassa ja uudessa suomalaisessa kaunokirjallisuudessa, ja kuinka sinne pääsee. Lisäksi artikkeleissa tutkitaan, minkälaisia merkkejä, jälkiä, lupauksia ja uhkauksia tuo puoli – miten se sitten käsitteellistetäänkin – on jättänyt reaalimaailmaan ja meihin.

Sisällys

Ulla Piela
Miten maailmat kuvitellaan?

I Mytologisoitu maailma