featured image

Leena Lehto: Tulesta tulleet

Kalevalaseura myöntää vuosittain useita Kekrinpäivän tunnustuspalkintoja kulttuuriperinnön parissa ansioituneille henkilöille. Stipendin lisäksi palkintoon kuuluu taideteos. Vuodesta 2017 alkaen palkinnot on tilattu taiteilija Leena Lehdolta.

Leena Lehto työskentelee posliinin ja keramiikan parissa. Helsingin työhuoneensa lisäksi hän on työskennellyt Espanjassa ja Japanissa ja viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana paljon Etelä-Italiassa, Vietri sul Maren keramiikkakaupungissa.

Luonteenomaista hänen töilleen ovat mielikuvitus ja voimakkaat värit. Aika ajoin teosten pinnalla ui, lentää ja ryömii fantasiahahmoja, joita Leena Lehto ei omien sanojensa mukaan ole keksinyt. ”Ne vain pelmahtavat paikalle”, hän kertoo. Piirtämistä taiteilija kuvaa hengittämiseksi. ”Viivan hallitseminen on tärkeää myös keramiikan ja posliinin kanssa työskennellessä. Viiva luo muodot ja muoto liikkeen.”

"Keramiikka on tulella ja ilmalla käsiteltyä maata ja vettä. Voisiko mikään muu paremmin sopia kuvaamaan Kalevalan maailmaa?" Leena Lehto

Jokainen työ on uniikki

”Kekrinpäivän tunnustuspalkinnot ovat syntyneet pienellä italialaisella savipajalla. Teokset ovat keskenään lähes samankokoisia ja samanmuotoisia, ja niiden omakohtainen elämä kumpuaa väreistä, kohokuvista ja kaiverruksista, lasitteista, sekä tietysti ennalta arvaamattomasta kipinästä. Muoto ja koko on sovitettu ”käteensopivaksi”. Jokainen palkintoteos on uniikki.

Kalevala on visuaalinen eepos, joka herättää vahvoja mielikuvia. Sen runojen tarinat ja rytmit syöksevät värejä ja muotoja, jotka runsaudessaan täyttävät mielen jokaisen sopukan. Luonnosvihkon viiva taipuu milloin tuuleksi, milloin hauen leukaluuksi. Kun viiva muodostaa nuottiavaimen, kuuluu kanteleen soitto meluisalla savipajallakin. Viiva liihottaa, möyrii ja sukeltaa, se avautuu ja sulkee lopulta sisäänsä muodon, joka notkistuu saveen.

Kekrinpäiväpalkintoja tehdessä tarkoituksenani ei ole ollut kuvittaa Kalevalaa, vaan kaivautua muinaisrunojen kerronnallisiin tasoihin ja nostaa niistä esiin ikiaikaisia teemoja ja aiheita. Vedestä syntyy elämä, valosta tieto, tulesta taito. Punaiset ja turkoosit lasitteet valuvat keramiikkapallojen kupeilla, musta karhu on saanut pirskeen mettä päälaelleen, tuli on polttanut kasken, josta kumpuaa uusi elämä.”

Leena Lehto