featured image

Vuosikirja 101

Kaanon ja marginaali. Kulttuuriperinnön vaiennetut äänet

Kalevalaseuran vuosikirja 101. Toimittaneet Niina Hämäläinen ja Lotte Tarkka. Ilmestyy lokakuussa 2022

Vaihtoehtoinen teksti

Miksi Kalevala eikä Kanteletar? Kalevalaseuran 101. vuosikirjassa keskitytään kulttuuristen ideaalien ja normien katvealueisiin. Miten tutkijat tai aineistot ovat nousseet keskeisiksi tai sysätty marginaaleihin? Millainen kansakunta olisi kirjoitettu kanonisoimalla marginaalisia genrejä? Kulttuuristen kaanonien piirissä syntyvät kansalliset kertomukset ja kuvastot. Samalla kaanon voi ammentaa marginaaleista ja marginaali haastaa kaanonin.

Kansi

Taija Goldblatt: Orangerie (2018).

Kannen suunnittelu ja taitto: Markus Itkonen.

Kalevalaseuran vuosikirjat vuodesta 1980

Kaanon ja marginaali. Kulttuuriperinnön vaiennetut äänet

Paradigma. Näkökulmia tieteen periaatteisiin ja käsityksiin

Kalevalaseuran vuosikirja 100. Toimittaneet Niina Hämäläinen ja Petja Kauppi. SKS, Helsinki 2021.

Tuolla puolen, siellä jossakin. Käsityksiä kuvitelluista

Kalevalaseuran vuosikirja 99. Toimittaneet Ulla Piela ja Petja Kauppi. SKS, Helsinki 2020.

Eurooppa, Suomi, Kalevala. Mikä mahdollisti Kalevalan?

Kalevalaseuran vuosikirja 98. Toimittaneet Ulla Piela, Pekka Hakamies ja Pekka Hako. SKS, Helsinki 2019.