Kalevalaseuran vuosikirja
Kalevalaseuran vuosikirja ilmestyy vuosittain loka–marraskuun vaihteessa. Kirjassa julkaistaan vertaisarvioituja artikkeleita perinteen- ja kulttuurintutkimuksen alalta. Volyymit sisältävät pari tuhatta tutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden kirjoittamaa artikkelia. Artikkeleissa käsitellään suullista perinnettä, kansanrunoja, Kalevalaa ja sen juuria ja käyttöä, mutta myös laajempia kulttuurintutkimuksellisia teemoja, kuten esimerkiksi kansanparannusta, ympäristömytologiaa, pyhyyttä kansanperinteessä, huumoria, taidetta ja äänimaisemia. Teema on uusi joka vuosi.
Vuosikirjojen artikkelit ovat Kalevalaseuran nimeämien asiantuntijoiden tarkastamia.
Numerosta 100 (2021) alkaen Kalevalaseuran vuosikirja ilmestyy paitsi kovakantisena kirjana myös vapaasti luettavana Open Access -verkkojulkaisuna.
Kalevalaseuran hallitus toimii vuosikirjan toimitusneuvostona. Vastaava toimittaja on toiminnanjohtaja Niina Hämäläinen.
Vuosikirja 103
Joustavat sukupuolet – muuntuvat merkitykset (Ilmestyy lokakuussa)
Kalevalaseuran vuosikirja 103. Toimittaneet Niina Hämäläinen, Tarja Kupiainen ja Riikka Taavetti. Kansi: Taneli Kemppi. Kannen suunnittelu ja taitto: Markus Itkonen.
Yli vuosisata Kalevalaseuran vuosikirjoja
Ensimmäinen Kalevalaseuran vuosikirja ilmestyi Kalevalan päiväksi 1921. Kirjan ulkoasun suunnitteli seuran varapuheenjohtaja Akseli Gallen-Kallela. Tuolloin vuosikirjan kustansi Otava, vuosina 1922–1978 kustantajana oli WSOY, ja vuodesta 1979 alkaen kustantajana on toiminut Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
Kalevalan ja kansanrunouden tutkimus on ollut keskeisellä sijalla vuosikirjassa, mutta myös kansatiede, kielitiede, kirjallisuuden tutkimus, arkeologia ja uskontotiede ovat saaneet sijansa. Varsin pitkään vuosikirjat koostuivat eri alojen tutkijoiden vapaavalintaisista artikkeleista. 1970-luvun alussa alettiin vuosikirjoja rakentaa teemojen varaan. Kalevalaseuran toiminnan keskeiset kentät ovat tiede ja taide, ja nämä molemmat näkyvät myös vuosikirjasarjassa.
Vuosikirjoja myydään Tiedekirjan myymälässä Helsingissä osoitteessa Snellmaninkatu 13 ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran verkkokaupassa sekä muun muassa Akateemisessa Kirjakaupassa ja Suomalaisessa Kirjakaupassa.
TSV:n vertaisarviointitunnus
Kalevalaseuran vuosikirja on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantama tieteellinen sarja. SKS:n tieteellisille sarjoille on myönnetty oikeus käyttää Tieteellisten Seurain Valtuuskunnan (TSV) tunnusta vertaisarvioidulle tiedekirjalle. Tunnuksen haltijana TSV antaa käyttöoikeuden kaikille tiedekustantajille, jotka sitoutuvat noudattamaan TSV:n asettamia ehtoja tunnuksen käytölle sekä edistämään omassa toiminnassaan Suomen tiedekustantajien liiton vertaisarviointiohjeen ja Tutkimuseettisen neuvottelukunnan Hyvä tieteellinen käytäntö -ohjeen mukaisia periaatteita. Kalevalaseura otti tunnuksen käyttöön vuosikirjassaan vuonna 2014.
Kalevalaseuran vuosikirjat vuodesta 1980
Joustavat sukupuolet – muuntuvat merkitykset (Ilmestyy
Kalevalaseuran vuosikirja 103. Toimittaneet Niina Hämäläinen, Tarja Kupiainen ja Riikka Taavetti. Kansi: Taneli Kemppi. Kannen
Kansallisesta ylirajaiseen. Kulttuuri, perinne ja kirjallisuus
Kalevalaseuran vuosikirja 102. Toimittaneet Niina Hämäläinen, Hanna Karhu ja Tuomas Martikainen. Kansi: Vesa Loikas, Tasapaino (New
Kaanon ja marginaali. Kulttuuriperinnön vaiennetut äänet
Kalevalaseuran vuosikirja 101. Toimittaneet Niina Hämäläinen ja Lotte Tarkka. Kansi: Taija Goldblatt, Orangerie (2018). Kannen suunnittelu
Paradigma. Näkökulmia tieteen periaatteisiin ja käsityksiin
Kalevalaseuran vuosikirja 100. Toimittaneet Niina Hämäläinen ja Petja Kauppi. SKS, Helsinki 2021.