featured image
Vaihtoehtoinen teksti

Kalevalaseura palkitsi Ylioppilaskunnan Laulajien "Pohjois-Karjala" -videon erityispalkinnolla vuonna 2021. Ylioppilaskunnan Laulajat on koko pitkän toimintansa ajan ollut suomalaisen kuoromusiikin uudistaja. Se on tilannut valtavasti teoksia, ja tuoreella Pohjois-Karjala-videolla kuoro jatkaa luovalla tiellään. Video leikittelee niin musiikillisesti kuin kuvallisesti maaseudun ja maskuliinisuuden kuvastoilla, peittelemättä yksilöiden rosoisuutta.

Teos kommentoi ja jatkaa suomalaisuuden ja suomalaisen mielenmaiseman kuvittamisen ja sanoittamisen perinteitä. Vakiintuneen mielikuvan rikkominen yleensä frakeissa esiintyvästä joukosta virittää kuulijan äänimaailmaan, jossa alkuperäisen version koliseva diskobiitti vaihtuu haikeuden ja herkkyyden estetiikkaan. Musiikillisesti taitava uusi sovitus soolo-osuuksineen toimii tyylikkäästi. Musiikillinen ja kuvallinen ilmaisu ovat yhtä aikaa kiinni useassa ajassa.

Suomalaisuuden kuvaston itäinen painotus on kulttuurimme pitkäaikaisimpia, Kalevalasta ja karelianismista kumpuavia merkitysjatkumoita. Leevi and the Leavingsin 1986 levyttämä, Gösta Sundqvistin säveltämä ja sanoittama Pohjois-Karjala toi teeman 1990-luvulle ja matka jatkui 2000-luvun karaokeklassikkojen listalle. Pohjois-Karjalassa soi suomalaisen kaupungistumisen kaiho ja eksistentiaalinen paatos: nuoruudenmaisema ja -rakkaus, jotka jäävät taakse ja jättävät jälkeensä ikuisen ikävän. Laulun kultamaa ei kuitenkaan ole ”tyttöni Pohjois-Karjalan” eikä karelianistinen idylli, vaan kaurismäkeläinen puolipilvinen ja tihkusateinen kaljakuppiloiden maisema. Ylioppilaskunnan Laulajien kokonaistaideteos täydentää tätä kuvaa leikitellen suomalaisuuden tunnistettavilla klisheillä: suo, verkkaritakki, piimätuoppi, lippalakki ja takatukka. Suomalaisen mielenmaiseman moderniin klassikkoon nivotaan myös Aleksis Kiven seitsemän veljeksen uhmakas temmellys ja Väinö Linnan suo, kuokka ja Jussi. Ironisuudessaankin esitys on pakahduttava ja romantiikan perinteelle rakentuva performanssi kaipuusta autenttiseen kokemukseen ja toiveesta vapautua vieraantuneesta modernista.

Videotuotanto

Written and directed by: Heikki Slåen
Cinematographer: Hannu Pyyhtiä
Producer: Ville Saukko
Editor: Eemeli Nättinen
Colorist: Petri Falkenberg @ Grade One

YL:n "Pohjois-Karjala" YouTubessa