Pilvi Takala
Myönnetty:
Palkinnon arvo: 10 000 €
Kuvataiteilija Pilvi Takala (s. 1981) tutkii teoksissaan sosiaalisia rakenteita, käyttäytymisen ja tapakulttuurin koodistoa sekä ihmisten tai yhteisöjen välisiä kohtaamisia, joita normit, säännöt ja ennakkoasenteet ohjailevat.
Takala toteuttaa videoteoksissaan näennäisen harmittomia interventioita, joiden kautta tulee paljastaneeksi sosiaalisia hierarkioita, vallankäytön mekanismeja, yhteisöjen kirjoittamattomia sääntöjä. Videoteokset on editoitu dokumentaarisiksi kertomuksiksi, jotka onnistuvat vähäeleisyydessään osoittamaan arjen – ja järjen – maailman sattumanvaraisuuden, käyttäytymisemme koomisia ja epäloogisia puolia.
Takala vastaa nykytaiteelle osoitettuun haasteeseen osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun omintakeisin, yhtä aikaa kriittisin ja myötäelävin keinoin. Takalan taide, ajankohtaisia ympäristöjä ja nykyihmisen elämää sääteleviä lainalaisuuksia tutkiessaan, kertoo lopulta ihmismielen ja kulttuurisen käyttäytymisen toistoista sekä ajatuksiamme ja toimintaamme vangitsevista, meitä paikallaan pitävistä kahleista. Takalan työn kiinnostavuus on myös tavassa, jolla hän ottaa käsittelyn kohteeksi selkeitä, ymmärrettäviä ja yksinkertaisia huomioita. Pienistä tapahtumien ketjuista kasvaa katsojan mieleen suuria kysymyksiä, syy-yhteyksien pohdintaa, oivalluksen iloa. Teokset ovat myös älyllisesti kutkuttavia.
Pilvi Takala on laajentanut taiteessa käytettäviä sisältöjä ja osoittanut toisaalta, kuinka pienieleisyys voi toimia tehokeinona. Hänen teoksensa kertovat ihmisestä yleismaailmallisella tasolla, ja hänen on helppo liikkua kansainvälisillä kentillä. Takala ei korota ääntään, mutta silti ”Hänen työnsä vaikuttavat kuin saarnat, joita kaikkien täytyy kuunnella ja jotka porautuvat muistiin.” (Akseli Gallen-Kallela Hugo Simbergin taiteesta, 1895).
Palkittuja
2024 – Stiina Saaristo
Stiina Saaristo (s. 1976) on kuvataiteilija, joka kuvaa teoksissaan ihmisiä osana ympäristöjään ja yhteisöjään.
2021 – Veli Granö
Veli Granö (s. 1960) on taiteilija, valokuvaaja ja elokuvantekijä. Granöllä on keskeinen rooli suomalaisen nykykansantaiteen eli ITE-taiteen löytäjänä, dokumentoijana ja esiin nostajana.
2018 – Hanneriina Moisseinen
Hanneriina Moisseinen (s. 1978) on monipuolinen suomalainen nykytaiteilija, joka on viime vuosina noussut maineeseen rajoja ylittävänä sarjakuvataiteilijana.
2015 – Pilvi Takala
Kuvataiteilija Pilvi Takala (s. 1981) tutkii teoksissaan sosiaalisia rakenteita, käyttäytymisen ja tapakulttuurin koodistoa sekä ihmisten tai yhteisöjen välisiä kohtaamisia, joita normit, säännöt ja ennakkoasenteet ohjailevat.
2012 – Veikko Hirvimäki
Veikko Hirvimäellä (s. 1941) on takanaan yli 50 vuoden taiteilijanura maalarina ja veistäjänä. Hänen teoksiaan oli ensi kerran esillä vuonna 1960
2009 – Taru Mäntynen
Kuvanveistäjä Taru Mäntysen (s. 1944) teosten aiheena on usein ihminen, eläin tai niiden myyttinen metamorfoosi ja yhdistelmä. Hänen veistoksissaan kehon kieli, eleet ja asennot ilmentävät usein voimakkaita tunnetiloja, ja ne vievät ajatukset arkaaiseen kuvakieleen, mytologiaan, kalliotaiteeseen ja Kalevalan runoaiheisiin.